Rezumat articol ediţie STUDIA UNIVERSITATIS BABEŞ-BOLYAI

În partea de jos este prezentat rezumatul articolului selectat. Pentru revenire la cuprinsul ediţiei din care face parte acest articol, se accesează linkul din titlu. Pentru vizualizarea tuturor articolelor din arhivă la care este autor/coautor unul din autorii de mai jos, se accesează linkul din numele autorului.

 
       
         
    STUDIA EDUCATIO ARTIS GYMNASTICAE - Ediţia nr.1 din 2012  
         
  Articol:   ADERAREA STUDENŢILOR ŞI ABSOLVENŢILOR LA PRACTICA EXERCIŢIILOR FIZICE REGULATE - DATE PREELIMINARE / COLLEGE STUDENTS’ AND GRADUATES’ ADHERENCE TO REGULAR EXERCISE - PRELIMINARY DATA.

Autori:  BARBOŞ ION-PETRE.
 
       
         
  Rezumat:  

Aderarea studenţilor şi absolvenţilor la practica exerciţiilor fizice regulate - date preeliminare. Practicarea şi cercetarea sportului este o preocuparea majoră în vederea păstrării sănătăţii. De aceea este absolut necesar că înţelegem, cum şi în ce condiţii sunt implicaţi tinerii în promovarea exerciţiului fizic şi cum interferează exerciţiul fizic cu dezvoltarea şi îmbătrânirea. Există o varietate de abordări teoretice cu privire la motivele unei persoane de a efectua exerciţii fizice şi suportul social pentru practicare sporturilor individuale sau de echipă. Această cercetare a comparat suportul social şi motivaţiile personale ale unui grup angajat în mod regulat în practicarea diferitelor forme de exerciţiu fizic, cu cele ale unui grup de practicanţi de arte marţiale. Participanţii au fost studenţi şi absolvenţi de instituţii superioare. Am examinat tipurile de suport social care acţionează ca predictori pentru practicarea sportului şi motivaţiile în domeniul exerciţiului şi sportului. În general rezultatele nu diferă semnificativ între participanţii la artele marţiale şi cei ai altor sporturi. Cele mai multe motive pentru a practica sportul au fost date de dorinţa de dezvoltare a forţei şi rezistenţei, provocările, bucuria de a face mişcare, aspectul fizic şi sănătatea. Sexul feminin a motivat practicarea exerciţiului fizic ca mijloc de a controla greutatea, în timp ce cel masculin este mai interesat de dezvoltarea forţei, rezistenţei şi a stării de bine. Cele mai importante resurse de suport în practicarea exerciţiului fizic sunt date de sprijinul reciproc (prieteni şi colegi), precum şi suportul familie (în special rolul tatălui fiind cel mai important). În asociere, rezultatele şi perspectivele prezentate în acest articol pot fi un ghid pentru viitoarele cercetări în vederea dezvoltării de programe şi intervenţii.

Cuvinte cheie: activitate fizică; arte marţiale; tineret; suport social; motivaţie.

 
         
     
         
         
      Revenire la pagina precedentă